Laatste nieuws

Contact
  • Persoonlijk
  • Thuis & online
  • Uniek cadeau

De afgelopen uren draaien de telefoons bij de alarmcentrale overuren. Mensen bellen massaal met klachten als hoge koorts, diarree, braken en extreme hoofdpijn. Het enige verband tussen de zieken lijkt de winkel waar zij hun boodschappen hebben gedaan. De overheid heeft een noodalert verstuurd en roept op om producten die deze week gekocht zijn bij TopMarqt niet te nuttigen. In dit liveblog houden we u op de hoogte van de recente ontwikkelingen.

Laatst bijgewerkt: 2 minuten geleden

  • Er is sprake van een noodsituatie, geven IC-artsen aan. Als het op dit tempo doorgaat, zijn de bedden in ziekenhuizen in het hele land nog voor morgenochtend vol. IC-artsen roepen de overheid op de noodtoestand uit te roepen en hulp te vragen aan onze buurlanden.
  • “We kunnen al stellen dat het niet gaat om een bacterie die de klachten veroorzaakt” geeft een woordvoerder van het crisisteam aan. “Er zijn op diverse van de meegenomen versproducten (groenten en fruit) extreme hoeveelheden bestrijdingsmiddelen en/of pesticiden aangetroffen. Dit zijn de veroorzakers van de ziekteverschijnselen”.
  • Diverse partijen werken samen om zo snel mogelijk meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van de ziekteverschijnselen. Er is een crisisteam opgesteld onder leiding van de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid. “Vooralsnog is niet uit te sluiten noch te bevestigen dat het om een terroristische actie gaat.”, aldus de coördinator. “De onderzoeken zijn nog in volle gang. Om te kunnen achterhalen wat er aan de hand is en of er al dan niet opzet in het spel is, is het noodzakelijk de bron te achterhalen. Met andere woorden: van welk product, of van welke producten wordt men ziek? Daar zijn diverse microbiologen op dit moment mee bezig.”
  • Tientallen zieken zijn het afgelopen uur opgenomen in ziekenhuizen in het hele land. De IC’s van Utrecht, Nijmegen, Goes en Zwolle liggen inmiddels vol. Patiënten in deze plaatsen worden doorgestuurd naar andere ziekenhuizen.
  • Opvallend is dat voor veel van de zieken blijkt dat zij (of hun familieleden) de afgelopen week boodschappen hebben gedaan bij supermarktketen TopMarqt.
  • De algemeen directeur van TopMarqt de heer K. Nauritzen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De politie is op dit moment druk met het bestuderen van de camerabeelden van de afgelopen week van verschillende vestigingen van TopMarqt en hoopt hier meer duidelijkheid uit te krijgen. Ook worden de schappen van verschillende vestigingen leeggehaald, om de producten te kunnen onderzoeken en zo hopelijk de bron van de besmettingen te vinden.

Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het onderzoek? Bel dan direct!