LAATSTE NIEUWS

De afgelopen uren draaien de telefoons bij de alarmcentrale overuren. Mensen bellen massaal met klachten als hoge koorts, diarree, spugen en extreme hoofdpijn. Enige verband tussen de zieken lijkt de winkel waar zij hun boodschappen hebben gedaan. De overheid heeft een noodalert verstuurd en roept op om producten die deze week gekocht zijn bij TopMarqt niet te nuttigen. In dit dit liveblog houden we u op de hoogte van de recente ontwikkelingen.

Laatst bijgewerkt: 11 seconden geleden

 • De persconferentie is gestart. De Minister-President roept op om rustig te blijven. Indien u geen producten van TopMarqt heeft genuttigd, in bezit bent van een rijbewijs en EHBO-diploma, en wilt helpen in deze crisissituatie, kunt u zich melden bij uw lokale politiebureau. De Minister president roept tevens op waarde te hechten aan “elk vierde woord“.
 • Het schijnt dat kleur een belangrijke rol speelt bij de samenstelling van het antigif.
 • Het is een primaire reactie van mensen die niet ziek zijn, om boos te worden op de supermarktketen. In verschillende steden zijn mensen de straat opgetrokken en worden ramen van TopMarqt ingegooid.
 • Het lijkt vooralsnog niet waarschijnlijk dat algemeen directeur K. Weetni van TopMarqt iets te maken heeft met de besmettingen. Bronnen bevestigen dat hij zojuist het politiebureau heeft verlaten.
 • De overheid heeft een Noodsituatie uitgeroepen.
 • Nederland krijgt hulp van haar buurlanden. Zij brengen de aankomende uren extra ingrediënten voor het antigif naar Nederland.
 • Heeft u antigif nodig? Dan is haast geboden. Er is een run ontstaan op de ingrediënten waarmee het antigif lijkt samen te stellen. Er staan lange wachtrijen voor vrijwel alle apotheken in Nederland. Mensen raken in paniek, en er zijn opstootjes gemeld bij verschillende apotheken. De politie roept op om de ingrediënten niet preventief in te slaan, en deze alleen af te halen wanneer u of uw huisgenoot daadwerkelijk klachten heeft én producten heeft genuttigd die gekocht zijn bij TopMarqt.
 • Leeftijd en aantal milliliter antigif lijken nauw met elkaar samen te hangen. Hoe ouder de patiënt, hoe meer antigif er nodig lijkt.
 • In meer dan dertig gemeenten wordt ziekenhuispersoneel geassisteerd door brandweer en leger, omdat het ziekenhuispersoneel de drukte niet aankan.
 • Over een uur is een live persconferentie op Nederland1. De Minister-President en de Minister van Veiligheid & Justitie zullen het woord doen. Op deze pagina houden we u op de hoogte van wat er wordt besproken.
 • Voor een test persoon is minder dan 25ml van ingrediënt Caeruleum gebruikt, is vrijgegeven door de apotheek die het antigif vond.
 • Voel je je ziek en heb je producten gegeten die mogelijk gekocht zijn bij een TopMarqt? Snel je dan naar een Eerste Hulp post, of bel het noodnummer. Haast is geboden!
 • Er zijn opnieuw een persoon in het ziekenhuis overleden aan ziekteverschijnselen die passen bij . Een 76-jarige vrouw uit Kudelstaart. Er wordt autopsie uitgevoerd op haar lichaam om zo hopelijk te kunnen achterhalen welk E-nummer verantwoordelijk is voor de ziekteverschijnselen.
 • Hulp is nodig: voor apotheken in het hele land openen hun deuren om de zes ingrediënten die nodig zouden zijn voor het antigif uit te reiken aan diegenen die het nodig hebben.
 • Hoopgevend nieuws over antigif! Een lokale apotheek lijkt de sleutel tot het antigif gevonden te hebben bestaande uit zes ingrediënten. Laborant A. de Groot, de ontdekker van het antigif: “De eerste resultaten zijn veelbelovend. Inmiddels hebben we vijf zieken (die overigens allemaal dezelfde leeftijd hebben) het antigif Iris Antidotum toegediend. Een Latijnse naam, die dit kleurrijke antigif eer aandoet.
 • 235 zieken zijn het afgelopen uur opgenomen in het ziekenhuis. De IC’s van Utrecht, Nijmegen, Goes en Zwolle liggen vol.
 • Opvallend is dat voor veel van de zieken blijkt dat zij (of hun familieleden) de afgelopen week boodschappen hebben gedaan bij supermarktketen TopMarqt. De algemeen directeur van TopMarqt de heer K. Weetni is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De politie is op dit moment druk met het bestuderen van de camerabeelden van de afgelopen week van verschillende vestigingen en hoopt hierdoor meer duidelijkheid uit te krijgen.

Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het onderzoek? Bel dan direct!

Aanmeldenmogelijkheid