Laatste nieuws

Contact
 • Persoonlijk
 • Thuis & online
 • Uniek cadeau

De afgelopen uren draaien de telefoons bij de alarmcentrale overuren. Mensen bellen massaal met klachten als hoge koorts, diarree, braken en extreme hoofdpijn. Het enige verband tussen de zieken lijkt de winkel waar zij hun boodschappen hebben gedaan. De overheid heeft een noodalert verstuurd en roept op om producten die deze week gekocht zijn bij TopMarqt niet te nuttigen. In dit liveblog houden we u op de hoogte van de recente ontwikkelingen.

Laatst bijgewerkt: 11 seconden geleden

 • De persconferentie is gestart. De minister-president roept op om rustig te blijven. Indien u geen producten van TopMarqt heeft genuttigd, in bezit bent van een rijbewijs en EHBO-diploma, en wilt helpen in deze crisissituatie, kunt u zich melden bij uw lokale politiebureau. De minister-president roept tevens op om vanaf nu waarde te hechten aan “elk vierde woord“.
 • Het schijnt dat kleur een belangrijke rol speelt bij de samenstelling van het antigif.
 • Het is een primaire reactie van mensen die niet ziek zijn, om boos te worden op de supermarktketen. In verschillende steden zijn mensen de straat opgetrokken en worden ramen van TopMarqt ingegooid.
 • Het lijkt vooralsnog niet waarschijnlijk dat algemeen directeur K. Nauritzen van TopMarqt iets te maken heeft met de besmettingen. Bronnen bevestigen dat hij zojuist het politiebureau heeft verlaten.
 • De overheid heeft een noodtoestand uitgeroepen.
 • Nederland krijgt hulp van Duitsland en België. Zij brengen de aankomende uren extra ingrediënten voor het antigif naar Nederland.
 • Heeft u antigif nodig? Dan is haast geboden. Er is een run ontstaan op de ingrediënten waarmee het antigif samen te stellen is. Er staan inmiddels lange wachtrijen voor vrijwel alle apotheken in Nederland. Mensen raken in paniek, en er zijn opstootjes gemeld bij verschillende apotheken. De politie roept op om de ingrediënten niet preventief in te slaan, en deze alleen af te halen wanneer u of uw huisgenoot daadwerkelijk klachten heeft én producten heeft genuttigd die gekocht zijn bij TopMarqt.
 • Het totaal aantal milliliter antigif dat per persoon nodig is, is afhankelijk van diverse factoren en is dus voor elk persoon verschillend.
 • In meer dan dertig gemeenten wordt ziekenhuispersoneel geassisteerd door de brandweer en het leger, omdat de ziekenhuismedewerkers de toestroom aan patiënten niet aankunnen.
 • Over een uur is een live persconferentie op Nederland1. De minister-president en de minister van Justitie & Veiligheid zullen het woord doen.
 • De totale hoeveelheid milliliter dat de testpersonen van het antigif toegediend kregen, was 210 milliliter per persoon. Zij kregen minder dan 25 milliliter van het blauwe ingrediënt.
 • In Haarlem zijn tweehonderdtien nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis in het afgelopen uur. Dat is een toestroom van 3,5é patiënt per minuut. Dit is een onhoudbare situatie.
 • Er staan rijen van soms honderden mensen voor apotheken in het hele land. Sinds de bekendmaking van de mogelijkheden tot het (zelf) samenstellen van een antigif, hebben de meeste apotheken hun deuren geopend, om de ingrediënten uit te reiken.
 • Er is een antigif! Hoopgevend nieuws vanuit een lokale apotheek. Zij lijken de sleutel tot een eerste werkend antigif gevonden te hebben. Laborant A. de Groot, de ontdekker van het antigif: “Het is geweldig! Een combinatie van meerdere ingrediënten maakt een werkend antigif. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Inmiddels hebben we vijf zieken onze samenstelling Iris Antidotum toegediend. Een Latijnse naam, die dit kleurrijke antigif eer aandoet.”
 • Zojuist is er een persoon in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van het eten van een “besmet” product. Het gaat om een 76-jarige vrouw uit Kudelstaart.
 • Er is sprake van een noodsituatie, geven IC-artsen aan. Als het op dit tempo doorgaat, zijn de bedden in ziekenhuizen in het hele land nog voor morgenochtend vol. IC-artsen roepen de overheid op de noodtoestand uit te roepen en hulp te vragen aan onze buurlanden.
 • “We kunnen al stellen dat het niet gaat om een bacterie die de klachten veroorzaakt” geeft een woordvoerder van het crisisteam aan. “Er zijn op diverse van de meegenomen versproducten (groenten en fruit) extreme hoeveelheden bestrijdingsmiddelen en/of pesticiden aangetroffen. Dit zijn de veroorzakers van de ziekteverschijnselen”.
 • Diverse partijen werken samen om zo snel mogelijk meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van de ziekteverschijnselen. Er is een crisisteam opgesteld onder leiding van de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid. “Vooralsnog is niet uit te sluiten noch te bevestigen dat het om een terroristische actie gaat.”, aldus de coördinator. “De onderzoeken zijn nog in volle gang. Om te kunnen achterhalen wat er aan de hand is en of er al dan niet opzet in het spel is, is het noodzakelijk de bron te achterhalen. Met andere woorden: van welk product, of van welke producten wordt men ziek? Daar zijn diverse microbiologen op dit moment mee bezig.”
 • Tientallen zieken zijn het afgelopen uur opgenomen in ziekenhuizen in het hele land. De IC’s van Utrecht, Nijmegen, Goes en Zwolle liggen inmiddels vol. Patiënten in deze plaatsen worden doorgestuurd naar andere ziekenhuizen.
 • Opvallend is dat voor veel van de zieken blijkt dat zij (of hun familieleden) de afgelopen week boodschappen hebben gedaan bij supermarktketen TopMarqt. De algemeen directeur van TopMarqt de heer K. Nauritzen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De politie is op dit moment druk met het bestuderen van de camerabeelden van de afgelopen week van verschillende vestigingen van TopMarqt en hoopt hier meer duidelijkheid uit te krijgen. Ook worden de schappen van verschillende vestigingen leeggehaald, om de producten te kunnen onderzoeken en zo hopelijk de bron van de besmettingen te vinden.

Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het onderzoek? Bel dan direct!